Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Αυτό ήταν τελικά το πνεύμα της «αραβικής άνοιξης»;

Ιδού τι εστί πογκρόμ: «Το νοσοκομείο των Κοπτών έκανε τα αδύνατα δυνατά για να αντιμετωπίσει την ξαφνική εισροή τραυματιών…», γράφει στο μπλογκ της η αυτόπτης μάρτυς των γεγονότων του Καίρου, δημοσιογράφος Sarah Carr. Αναφέρεται στα θανατηφόρα επεισόδια της προηγούμενης Κυριακής, όταν Μουσουλμάνοι, αλλά και στρατός, επιτέθηκαν εναντίον των άμαχων Χριστιανών.
Και συνεχίζει: «Τα πατώματα κολλούσαν από το αίμα, χωρίς να υπάρχει καν χώρος να κινηθεί κανείς, λόγω των πολλών τραυματιών».

Μόνο σε μια αίθουσα του νεκροτομείου, η Carr μέτρησε 12 πτώματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν όταν έπεσαν επάνω τους τα τεθωρακισμένα του στρατού.Ένα από τα θύματα ήταν ένας άνδρας, «το πρόσωπο του οποίου παραμορφώθηκε, παίρνοντας μια απίθανη έκφραση… Ένας ιερέας μου έδειξε τα υπολείμματα από το κρανία και τον εγκέφαλο ενός άλλου. Τον είχαν λιώσει…».

Αυτό που συνέβη την περασμένη Κυριακή στο Κάιρο, ήταν μια εν ψυχρώ σφαγή. Οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας επέδραμαν εναντίον των Κοπτών Χριστιανών, την ώρα που αυτοί διαδήλωναν ειρηνικά μπροστά από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Διαμαρτύρονταν για τον πρόσφατο εμπρησμό του Ναού του Αγίου Γεωργίου, στο χωριό El-Marinab.
Οι υπεύθυνοι του σταθμού, πιστοί στη στρατιωτική χούντα που κυβερνά, έκαναν έκκληση στους «έντιμους Αιγύπτιους» να βοηθήσουν τον στρατό να καταστείλει τους διαδηλωτές.

«Λίγο μετά, νεαροί οπλισμένοι με ξύλα, πέτρες, σπαθιά, αλλά και βόμβες μολότοφ, άρχισαν να τριγυρνούν στο κέντρο της πρωτεύουσας, και να επιτίθενται αδιάκριτα εναντίον των Χριστιανών», αναφέρει το ΑΡ. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν επενέβησαν, ενώ σύντομα ανέβηκαν και τα πρώτα ανατριχιαστικά βίντεο στο διαδίκτυο.
Λίγους μήνες πριν, την εποχή των διαδηλώσεων της πλατείας Tahrir, ο αιγυπτιακός στρατός δέχθηκε επαίνους από παντού, επειδή δεν κατέστειλε δια της βίας τις διαδηλώσεις, και δεν κράτησε τον Μουμπάρακ στην εξουσία. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Robert Gates είχε δηλώσει μάλιστα, πως ο αιγυπτιακός στρατός «λειτούργησε υποδειγματικά», και «συνέβαλε στην εξέλιξη της δημοκρατίας».

Εξίσου δημοφιλής ήταν και η άποψη ότι η εξέγερση θα έφερνε μια νέα εποχή δια-θρησκευτικής αλληλεγγύης. Όπως είχε αναφέρει το BBC τον περασμένο Φεβρουάριο, «οι θρησκευτικές εντάσεις της Αιγύπτου παραμερίστηκαν, αφού οι Μουσουλμάνοι ενώθηκαν με τους Χριστιανούς στις διαμαρτυρίες εναντίον του καθεστώτος».
Το πνεύμα όμως της πλατείας Tahrir δεν έφερε ούτε την δημοκρατία, ούτε την ανοχή προς την αρχαία και καταταλαιπωρημένη χριστιανική μειονότητα της Αιγύπτου.

Ένας διάσημος φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής της χώρας, ο Ayman Nour, είπε πως «αυτή η τελευταία αιματοχυσία ακύρωσε κάθε καλή εντύπωση που είχε δημιουργηθεί την περασμένη άνοιξη για τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου».
Το ανώτατο συμβούλιο όμως των ενόπλων δυνάμεων, μάλλον δεν πολυσκοτίζεται.

Στους 8 μήνες που μεσολάβησαν από την ανατροπή του Μουμπάρακ, ο στρατός έχει δικάσει και καταδικάσει περίπου 12.000 πολίτες, σε στρατοδικεία, πολλές φορές χρησιμοποιώντας βασανιστήρια για να αποσπάσει ομολογίες.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει, επιτρέπει τη σύλληψη και τη κράτηση χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες, και μάλιστα η νομοθεσία έχει επεκταθεί, έτσι ώστε να καλύπτει «αδικήματα» όπως είναι η διάχυση φημών, και η παρακώλυση της κυκλοφορίας. Και όπως κάποτε ο Μουμπάρακ, έτσι και οι σημερινοί στρατηγοί που κυβερνούν, ισχυρίζονται ότι το μόνο που αποτρέπει το κοινωνικό χάος στη χώρα, είναι η καταστολή.

Όσον αφορά στους Κόπτες, η κατάσταση τους όλο και χειροτερεύει. Η βία εναντίον τους έχει θεριέψει, στην μετά Μουμπάρακ εποχή. Ήδη έχουν παραδοθεί στη πυρά, οικίες, καταστήματα, και ναοί, σύμφωνα με το πρακτορείο France 24.
Με τους φανατικούς Ισλαμιστές να κερδίζουν όλο και περισσότερη επιρροή, τα εγκλήματα μίσους που συστηματικά διαπράττονται εναντίον των Χριστιανών, παραμένουν ατιμώρητα.

Οι Κόπτες, που αποτελούν το 10% του συνολικού πληθυσμού, υφίστανται συνεχείς ταπεινώσεις.
Λίγο πριν ο όχλος κάψει τον Ναό του Αγίου Γεωργίου, κάποιοι είχαν απαιτήσει να απομακρυνθούν όλοι οι σταυροί και οι καμπάνες. Όταν οι Χριστιανοί ενέδωσαν, οι Μουσουλμάνοι απαίτησαν να αφαιρεθεί και ο τρούλος. Για αρκετές εβδομάδες, οι Κόπτες του El-Marinab ήταν κυριολεκτικά πολιορκημένοι, και τους απαγορεύονταν να βγουν από τα σπίτια τους, ακόμη και προς αναζήτηση τροφής, αν δεν συμφωνούσαν στον πλήρη ακρωτηριασμό του συγκεκριμένου Ναού, που είχε ηλικία εκατό και πλέον χρόνια.

Τελικά, την 30/9, Μουσουλμάνοι τραμπούκοι έβαλαν φωτιά στον Ναό, και γκρέμισαν τον τρούλο του. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πυρπόλησαν επίσης ένα μαγαζί και τέσσερις κατοικίες που ανήκαν σε Κόπτες.
Πολλοί Κόπτες αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο, προκειμένου να αποφύγουν την συνεχώς κλιμακούμενη δίωξή τους. Η αιγυπτιακή ένωση των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπολογίζει πως από τον περασμένο Μάρτιο, έχουν φύγει από τη χώρα περισσότεροι από 90.000 Χριστιανοί. Με αυτό το ρυθμό φυγής, πιστεύεται πως μέσα σε δέκα χρόνια, δεν θα υπάρχουν καθόλου Κόπτες στην Αίγυπτο.

Αν κρίνουμε όμως από τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής, οι Κόπτες μάλλον θα εξαφανιστούν πολύ πιο σύντομα…
Του Jeff Jacoby
The Boston Globe

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου