Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Θερμοπυλιώτης εκπλήρωσε ένα χρέος 2491 χρόνων!

Ξεκίνησε από τις Θερμοπύλες και πήγε πεζοπορώντας στη Σπάρτη!
Στη γενικότερη κατήφεια, απαισιοδοξία και... απαξίωση η ελπίδα κάπου κρυφοκαίει, κάπου μας θυμίζει ότι υπάρχουν πέρα και πάνω από την αγωνία της καθημερινής επιβίωσης και ηθικές αξίες. Αυτές που υπηρέτησαν και πλήρωσαν με τη ζωή τους κάποιοι προγονοί μακρινή και ενίοτε ξεχασμένοι απο τους σύγχρονους μεταπράτες της υλιστικής λογικής.

Ένας συμπατριώτης, ένας γείτονας ένας θερμοπυλιώτης μετά από 2491 χρόνια εκπλήρωσε ένα χρέος που το λησμόνησαν για τόσους αιώνες γενιές ελλήνων. Ο συμπατριώτης Χρήστος Τετριμμιδας, συνταξιούχος αστυνομικός σήμερα , θυμήθηκε, σκέφτηκε, αισθάνθηκε ένα χρέος που έμεινε ακάλυπτο ηθικά εδώ και σχεδόν 25 αιώνες. Το χρέος απέναντι στους 300 σπαρτιάτες που μαζί με τον βασιλιά τους έκαναν μια πορεία εκατοντάδων χιλιομέτρων με τα μέσα εκείνης της εποχής για να εκπληρώσουν και εκείνοι το χρέος τους. Χρέος απέναντι στην Ελλάδα που δεν είχε τότε την σημερινή κρατική υπόσταση, που κάθε πολη ήταν και ένα κράτος μα όλοι ήταν στις δύσκολες στιγμές, εκτός εξαιρέσεων, έλληνες και το απέδειξαν πολλές φορές αφήνοντας τη ζωή τους στα πεδία των μαχών. Αντί αυτού του χρέους οι σύγχρονοι έλληνες έκαναν ένα μνημείο εκεί στις Θερμοπύλες και το εγκατέλειψαν και ετσι βγήκαν απο την τυπική υποχρέωσή τους.
Ο κ. Χρήστος Τετριμμιδας είχε μέσα στην ψυχή του ένα βάρος και μια ευθύνη ίσως και μια ενοχή. Ίσως πήρε επάνω του τις ενοχές όλων των σύγχρονων ελλήνων και αποφάσισε να κάνει πράξη αυτό που τον βασάνιζε χρόνια και χρόνια. Να ξεπληρώσει συμβολικά το χρέος απέναντι σε εκείνους τους ήρωες που από την άλλη άκρη της Ελλάδας, από τη Σπάρτη ήρθαν στον τόπο της δικής του καταγωγής και έπεσαν μέχρι ενός, μαζί τους και ο βασιλιάς τους στον αγώνα υπέρ πατρίδας το 480 π.χ. αντιστεκόμενοι στις αμέτρητες ορδές των περσών. Ο κ. Χρήστος Τετριμμιδας όπως έλεγε πριν από 15 ημέρες στον FM-1 αποφάσισε να κάνει μια πορεία, την ακριβώς αντίθετη πορεία που το 480 πχ έκαναν οι σπαρτιάτες. Ξεκίνησε από τις Θερμοπύλες και πήγε πεζοπορώντας στη Σπάρτη.
Η πορεία του κράτησε 11 ημέρες και χτες έφτασε στον προορισμό του! Εκεί τον συμπατριώτη μας τον υποδέχτηκαν με τιμές και ευγνωμοσύνη οι σημερινοί εκπρόσωποι των σπαρτιατών. Ο πρόεδρος του νομικού προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης κ. Μάριος Τζωρτζάκης ο οποίος τον στεφάνωσε με στεφάνι από κλαδί ελιάς και του προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο ένα άγαλμα του Λεωνίδα. Ο νεοσύστατος Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Ολυμπιακό Κέντρο Σπάρτης» ανακήρυξε τον κ. Τετριμίδα επίτιμο μέλος του Συλλόγου. Την τιμητική διάκριση επέδωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κα Αναστασία Πατρινού. Τον κ. Χρήστο Τετριμίδα φιλοξένησε χτες ο Δήμος Σπάρτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου