Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

«Μην μπλοκάρετε το Skype» προειδοποιεί η Κομισιόν τους παρόχους

Παρέμβαση για την ουδετερότητα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τις χώρες-μέλη της ΕΕ να ελέγξουν το κατά πόσο οι πάροχοι σταθερών και κινητών συνδέσεων μπλοκάρουν το Skype και άλλες υπηρεσίες, προκειμένου να αποφύγουν την υπερφόρτωση των δικτύων τους, ή να εμποδίσουν τον ανταγωνισμό. Η αρμόδια επίτροπος προειδοποίησε μάλιστα ότι, αν οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν, είναι διατεθειμένη να επιβάλλει με νόμο τη λεγόμενη ουδετερότητα του Διαδικτύου.

Οι υποστηρικτές της ουδετερότητας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών πρέπει να μεταχειρίζονται ισότιμα τις online υπηρεσίες στις οποίες συνδέονται οι καταναλωτές μέσω των δικτύων τους.

Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι πρέπει να διαχειρίζονται την κίνηση στα δίκτυά τους ώστε να αποφύγουν την υπερφόρτωση και τη δυσλειτουργία υπηρεσιών όπως οι βιντεοδιασκέψεις και τα διαδικτυακά βίντεο.

Η Κομισιόν έχει ενδείξεις ότι ορισμένοι πάροχοι μπλοκάρουν υπηρεσίες όπως το Skype και υποβαθμίζουν την ποιότητα και την ταχύτητα των βίντεο που προσφέρουν οι ανταγωνιστές τους. Έχει επίσης ενδείξεις ότι ορισμένοι πάροχοι ψεύδονται όσον αφορά την ταχύτητα των συνδέσεων που προσφέρουν.

«Οι πελάτες δεν θα πρέπει να οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες που στην πράξη μπλοκάρονται ή υποβαθμίζονται. Ούτε βέβαια πρέπει να πέφτουν θύματα παραπλανητικών ισχυρισμών για τις ταχύτητες σύνδεσης» δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Νέλι Κρους, επίτροπος αρμόδια για την ψηφιακή ατζέντα της ΕΕ.

Στη Βρετανία, ανέφερε η Κρους, τουλάχιστον ένας πάροχος φέρεται να μπλοκάρει τα απογεύματα την υπηρεσία διαδικτυακής τηλεφωνίας Skype, χωρίς να προειδοποιεί τους χρήστες.

Αν και τάσσεται υπέρ της ουδετερότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται ότι οι πάροχοι πρέπει να μπορούν να καθυστερούν ορισμένες δευτερεύουσες υπηρεσίες για να διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία άλλων υπηρεσιών. Όπως είπε η Κρους, μια καθυστέρηση λίγων δευτερολέπτων στη λήψη ενός email είναι δικαιολογημένη, αν αυτό διασφαλίζει για παράδειγμα τη σωστή ροή μιας βιντεοκλήσης.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα πραγματοποιήσουν οι χώρες-μέλη θα ανακοινωθούν στα τέλη του έτους. Στο μεταξύ, πάντως, η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει δικούς της ελέγχους και δεν θα διστάσει να δημοσιοποιήσει λίστα με τους παραβάτες.

Αν οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν, η ουδετερότητα του Διαδικτύου θα διασφαλιστεί με νομοθετική παρέμβαση, είπε η Κρους.

«Σημειώστε τα λόγια μου: Αν τα μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού δεν είναι επαρκή, ώστε να προσφέρουν οι πάροχοι στους καταναλωτές πραγματικές επιλογές, είμαι έτοιμη να απαγορεύσω το μπλοκάρισμα νόμιμων υπηρεσιών και εφαρμογών».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου