Σάββατο, 30 Απριλίου 2011

Επικίνδυνες οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας

Μπορεί μέχρι στιγμής να θεωρούσαμε πως οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας ήρθαν προκειμένου να κάνουν καλό στην …τσέπη μας, ωστόσο έρευνα Γερμανών επιστημόνων, απέδειξε πως κάνουν και κακό στην υγεία.
Οι λαμπτήρες, εκπέμπουν επικίνδυνες για τον οργανισμό ουσίες, μεταξύ αυτών και τη φαινόλη, δηλητήριο που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Μάλιστα, οι Γερμανοί προειδοποιούν ανοιχτά πλέον, πως όποιος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις λάμπες, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο από τις καρκινογόνες ουσίες που περιέχουν. Και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και κάποια χρόνια προσπαθεί να αντικαταστήσει τις κανονικές λάμπες με αυτές που εξοικονομούν ενέργεια, θα πρέπει πλέον να το ξανασκεφτεί, αφού οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν είναι και τόσο φιλικές στο περιβάλλον όσο πιστεύαμε.
Η έρευνα έδειξε πως κατά τη λειτουργία τους, απελευθερώνεται ποσότητα χημικών ουσιών σε μορφή ατμού. Μάλιστα, αν αυτές σπάσουν, υπάρχει κίνδυνος να διαρρεύσει υδράργυρος, ο οποίος είναι ισχυρό δηλητήριο.
Οι ειδικοί πλέον προειδοποιούν, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχουμε τις λάμπες σε χώρους που δεν αερίζονται, και φυσικά να βρίσκονται σε κάποια απόσταση από το κεφάλι μας, όταν κοιμόμαστε.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου