Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Το "σκοτεινό αφεντικό" της Τουρκίας.

Ξεκίνησε ως ιμάμης, στην Τουρκία. Σήμερα, έχει δημιουργήσει ένα διεθνές θρησκευτικό - κοινωνικό -πολιτικό κίνημα, που στηρίζεται σε ευρύ δίκτυο επιρροής, στο οποίο συγκαταλέγονται ΑΕΙ και φιλανθρωπικά ιδρύματα, ένας ισχυρός όμιλος ΜΜΕ, επιχειρήσεις και μία τράπεζα. Πρόκειται για τον ισλαμιστή διανοούμενο Φετουλάχ Γκιουλέν, το κήρυγμα του οποίου συνδυάζει τον ισλαμισμό με τις δυτικές αξίες και πρακτικές.

Στην Τουρκία μέσα σε λιγότερο από 20 χρόνια έχει ιδρύσει το πανεπιστήμιο Fatih στην Κωνσταντινούπολη, 15 φοιτητικές εστίες, περισσότερα από 200 ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια, 20 ιατρικά κέντρα και 13 φιλανθρωπικά ιδρύματα, που δίνουν υποτροφίες και οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το κίνημα Γκιουλέν διαθέτει δικό του δημοσιογραφικό συγκρότημα. Εκδίδει την εφημερίδα Zaman με 500.000 φύλλα κυκλοφορία ημερησίως. Στο ίδιο συγκρότημα ανήκει το κανάλι Samanyolu ΤV, το πρακτορείο ειδήσεων Cihan Haber Ajansi, το εβδομαδιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης Aksiyon και τρία περιοδικά θρησκευτικοκοινωνικής κατεύθυνσης.

Το κίνημα του Γκιουλέν στην Κεντρική Ασία έχει διασυνδεθεί με αμερικανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και κατηγορείται για πολιτικές παρεμβάσεις. Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Καρίμοφ, μάλιστα, κατήγγειλε ότι οι επίδοξοι δολοφόνοι του το 1999 ανήκαν στο κίνημα του Γκιουλέν. Καταγγελίες υπήρξαν για ανάμειξη του κινήματος και σε προσπάθειες των αμερικανικών υπηρεσιών να προκαλέσουν αντικαθεστωτικά κινήματα στην Κεντρική Ασία. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ρωσική κυβέρνηση έκλεισε σχολεία του Γκιουλέν, ενώ μέτρα έχει λάβει και η κινεζική κυβέρνηση, επειδή θεωρεί ότι το κίνημα Γκιουλέν διασυνδέεται με το αποσχιστικό μουσουλμανικό κίνημα των Ουιγούρων στη βορειοδυτική Κίνα.
Από τον χώρο δράσης του κινήματος δεν θα μπορούσε να λείπει η Θράκη. Το 2005 ίδρυσε τα πρώτα φροντιστήρια με τον τίτλο Elite. Σήμερα λειτουργεί και βιβλιοπωλείο-αναγνωστήριο στην Κομοτηνή.

Άρθρο του Der Spiegel τον συνδέει με τις συλλήψεις Τούρκων δημοσιογράφων.
Ο ισλαμιστής θεολόγος Φετουλάχ Γκιουλέν είναι ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες στην Τουρκία, μολονότι ζει εξόριστος στις ΗΠΑ. Η πρόσφατη σύλληψη του γνωστού τούρκου δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ τι μπορεί να συμβεί σε όσους τον "ενοχλούν". Ο Σικ ήταν έτοιμος να δημοσιεύσει ένα βιβλίο για τον Γκιουλέν .
Ο Ο Φικρίτ Ιλκίζ είναι ο δικηγόρος του δημοσιογράφου που συνελήφθη στις 3 Μαρτίου, όπως και ο συνάδελφός του Ντετίμ Σενέρ.
Και οι δύο εργάζονταν σε εφημερίδες του ομίλου Ντογκάν.Ο Σικ για την "αριστερή-φιλελεύθερη" Radikal, ενώ ο Σενέρ για τη Milliyet. Και οι δύο δημοσιογράφοι έγιναν διάσημοι μέσα από τα βιβλία τους.
Λόγω των επιτυχιών τους στην ερευνητική δημοσιογραφία που κάνουν και στα βιβλία τους έχουν κέρδισε πολλά βραβεία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Γι΄ αυτό και η τουρκική κοινή γνώμη συγκλονίστηκε όταν οι δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στα σπίτια τους τα ξημερώματα της 3ης Μαρτίου. Η αστυνομία έκανε "άνω-κάτω" τα σπίτια τους και κατέσχεσε υπολογιστές, CD και ολόκληρο το αρχείο των δημοσιογράφων.
Αλλά το σοκ γρήγορα μετατράπηκε σε αγανάκτηση, όταν οι κατηγορίες εναντίον των δημοσιογράφων έγιναν γνωστές.
Κατηγορούνται ότι είναι μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης Εργκενεκόν. Η οργάνωση , αποτελείται από "σκληρούς Κεμαλικούς" στρατιωτικούς οι οποίοι σχεδίαζαν να ανατρέψουν την ισλαμική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το 2003 ακόμη χρησιμοποιώντας την τρομοκρατία και την παραπληροφόρηση.

«Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η κατηγορία κατά των δύο δημοσιογράφων είναι παράλογη", δήλωσε ο δικηγόρος Ιλκίζ.
«Το έργο τους μιλάει από μόνη του",λέει και μάλλον έχει δίκιο. Ο Αχμέτ Σικ ήταν ένας από τους συντάκτες του εβδομαδιαίου περιοδικού Nokta και το 2007 ήταν ο πρώτος που δημοσίευσε μια έρευνα σχετικά με τα σχέδια των στρατιωτικών για πραξικόπημα. Το δημοσίευσε αποσπάσματα από τα μυστικά ημερολόγια υψηλόβαθμου ναυάρχου, που περιελάμβαναν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τα σχέδια πραξικοπήματος. Το ημερολόγιο αποτελεί πλέον μέρος του κατηγορητηρίου στην υπόθεση Εργκένεκον. Τώρα, ένας από τους δημοσιογράφους που το αποκάλυψε κατηγορείται ότι ήταν μέρος του δικτύου!!!
Οι εξωφρενικές κατηγορίες εναντίον των δύο δημοσιογράφων, θα σηματοδοτήσουν μια καμπή στη λεγόμενη διαδικασία εκδημοκρατισμού που υποτίθεται ότι επιχειρείται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ελευθερίας (AKΡ) του Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2002 .

Τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης,πέτυχε να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στην ΕΕ, χαρακτηρίζονταν όμως από μια μόνιμη αντιπαράθεση με το στρατό, που μέχρι πρόσφατα ήταν παντοδύναμος.
Κατά το διάστημα αυτό, οι δημοσιογράφοι όπως ο Αχμέτ Σικ και Νεντίμ Σενέρ ήταν με την πλευρά του ΑΚΡ. Έγραφαν σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονταν από τις στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες της χώρας.
Όμως, με την ισχύ του στρατού να ατονεί από μια κοινή προσπάθεια από τις δημοκρατικές δυνάμεις, το ΑΚΡ είχε εξασφαλίσει την εξουσία του σε θεσμούς της χώρας και η ερευνητική δημοσιογραφία έγινε ξαφνικά μια ενόχληση για το κυβερνών κόμμα. Πράγματι, οι δημοσιογράφοι ακόμη θεωρούνται ως απειλή, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, που η χώρα είναι μόλις δύο μήνες μακριά από τα καίριας σημασίας βουλευτικές εκλογές.

Εκρηκτική ύλη
Ενώ ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού Τύπου "συνθηκολόγησε" με το καθεστώς Ερντογάν ,άλλοι δημοσιογράφοι, όπως οι Σικ και Σενέρ έμειναν πιστοί στις αρχές τους. Αν και ο ειδικός εισαγγελέας ο οποίος έχει τη διεξαγωγή της έρευνας στην υπόθεση Εργκένεκον από το 2007, τόνισε ότι οι δύο δημοσιογράφοι-συγγραφείς δεν είχαν συλληφθεί λόγω της δημοσιογραφικής εργασίας τους,η κατάσχεση των αρχείων τους και η ανάκριση που πέρασαν δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.
Κατά τη στιγμή της σύλληψής του, Αχμέτ Σικ είχε σχεδόν ολοκληρώσει τις έρευνές του για ένα νέο βιβλίο που υποτίθεται ότι θα δημοσιευόταν τον Μάιο. Το βιβλίο, με τίτλο "Imamin Ordusu" ("Στρατός του Ιμάμη"), περιέχει εκρηκτικό υλικό. Περιγράφει λεπτομερώς πώς οι οπαδοί της ισλαμιστή θεολόγου Fethullah Gulen έχουν διεισδύσει πολύ βαθεια στα άδυτα της τουρκικής αστυνομίας από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Οι οπαδοί του Gulen επί του παρόντος αποτελούν μακράν την ισλαμική αδελφότητα με την μεγαλύτερη επιρροή στην Τουρκία. Η κίνηση Gulen είναι κυρίως γνωστή εκτός Τουρκίας, λόγω των σχολείων, τα οποία έχει ιδρύσει και χρηματοδοτεί .
Ο Fethullah Gulen έχει ζήσει στην εξορία στις ΗΠΑ μετά από μια δίκη στη δεκαετία του 1990. Στις συνεντεύξεις, του αρέσει να καλλιεργεί την εικόνα ενός παλιού, σοφού, ανεκτικού ισλαμιστή λόγιου.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Φικρέτ Ilkiz, ο Αχμέτ Σικ είχε διαπιστώσει ότι το 80% της τουρκικής αστυνομίας είναι υπό τον έλεγχο Gulen. Είναι δευτερεύουσας σημασίας το αν το ποσοστό είναι πραγματικά τόσο μεγάλο. Το βασικό ζήτημα είναι ότι όποιος επικρίνει την κίνηση Γκιουλέν αυτή τη στιγμή στη Τουρκία είναι σε κίνδυνο .

Ο τελευταίος συγγραφέας που έγραψε ένα βιβλίο που ήταν επικριτικό για τη κίνηση Gulen ήταν Χανεφίi Αβτζί, πρώην ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας ο οποίος ήταν υποστηρικτής του Gulen. Το περασμένο φθινόπωρο,ο Αβτζί δημοσίευσε ένα εντυπωσιακό βιβλίο για το χρόνο που πέρασε στην οργάνωση του Γκιουλέν. Το βιβλίο έχει πουλήσει σχεδόν ένα εκατομμύριο αντίτυπα μέχρι σήμερα. Αλλά Αβτζί δεν είναι σε θέση να απολαύσει την επιτυχία του: Έχει φυλακιστεί από το Νοέμβριο, κατηγορούμενος ότι υποστήριζε μια ριζοσπαστική αριστερή τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Νεντίμ Σενέρ φαίνεται επίσης να έχει καταστεί πρόβλημα για τη κίνηση Gulen. Το τελευταίο του βιβλίο πραγματεύεται τα ψέμματα των υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας για τη δολοφονία του εξέχοντα Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ το 2007. Ο Σενέρ κατηγορεί τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και πολλούς ανώτερους αξιωματικούς της αστυνομίας υποστηρικτές του Gulen , για συμμετοχή στο έγκλημα.

Οι εβδομάδες που πέρασαν από τις συλλήψεις υπογράμμισαν πόσο το βιβλίο,ο «Στρατός του Ιμάμη," προκάλεσε αναταραχή στη κίνηση Gulen και της κυβέρνησης του ΑΚΡ. Ο εισαγγελέας και οι δικαστές υποστηρίζουν ότι το βιβλίο "παραγγέλθηκε" από το δίκτυο Εργκένεκον, προκειμένου να υποδαυλίσουν αναταραχές στην πορεία προς τις εκλογές.
Το Δικηγορικό Γραφείο του Φικρέτ Ιλκίζ λεηλατήθηκε, εκδοτικός οίκος του Αχμέτ Σικ επίσης καθώς και τα γραφεία του προσωπικού της εφημερίδας Radikal, όπου Sik είναι δημοσιογράφος.
Οι αρχέςσταμάτησαν το "Στρατό του Ιμάμη" από το να εκδοθεί δεν μπόρεσαν όμως να σταματήσουν το "ανέβασμά" του, στο σύνολό του, στο Web την περασμένη Πέμπτη! Μέχρι το τέλος της πρώτης ημέρας , το βιβλίο είχε "κατέβει" πάνω από 100.000 φορές. Την επόμενη μέρα, μια δημόσια ανάγνωση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες υποστηρικτές του δημοσιογράφου.

DER SPIEGEL

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου