Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Διώρυγα για να αποσυμφορήσει το Βόσπορο θα κατασκευάσει η Τουρκία

Την κατασκευή διώρυγας, μέσω της οποίας θα παρακάμπτονται τα συνωστισμένα Στενά του Βοσπόρου, ανακοίνωσε την Τετάρτη (27/04) ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το BBC, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε, πως το “Canal Istanbul” θα έχει πλάτος 150 μέτρα και μήκος 45 χλμ και θα ενώνει τη Μαύρη θάλασσα με τη θάλασσα του Μαρμαρά. Η Θάλασσα του Μαρμαρά είναι η εσωτερική θάλασσα που συνδέει την Μαύρη Θάλασσα(Εύξεινο Πόντο) με το Αιγαίο Πέλαγος,χωρίζοντας έτσι το ασιατικό μέρος τηςΤουρκίας από το ευρωπαϊκό.

Έχει δύο ακραίους πορθμούς, το Βόσπορος,που τη συνδέει με την Μαύρη Θάλασσα, τονΕλλήσποντο ή Δαρδανέλλια, που τη συνδέει με το Αιγαίο Πέλαγος.
Πρόκειται για “ένα από τα μεγαλύτερα έργα του αιώνα” είπε ο Ερντογάν, “προβλέποντας” πως θα επισκιάσει τις διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ.
Οι προκαταρκτικές μελέτες για το σχέδιο, που πρόκειται να διαρκέσουν δύο χρόνια, θα αρχίσουν μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, χωρίς να αποσαφηνίσει τις οικονομικές πλευρές του σχεδίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου