Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Άθλιο κρούσμα ρατσισμού από την “πατριωτική κυβέρνηση”

Οι Βορειοηπειρώτες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την Αλβανική υπηκοότητα για να πάρουν υποτροφία φέτος… με την προτροπή του Ελληνικού Κράτους!
Είχαμε ακούσει εδώ και πολύ καιρό ότι φέτος, λόγω οικονομικής κρίσης, δεν θα δοθούν υποτροφίες από το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι πρώτες πληροφορίες μας ήρθαν από το Προξενείο Αργυροκάστρου, το οποίο δεν κάνει καμία αίτηση δεκτή με την ίδια δικαιολογία.
Για να μάθουμε το αληθές, προσποιούμενοι του μαθητές από την Βόρειο Ήπειρο επιχειρήσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία με το Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. για να μάθουμε καιαπό “επίσημα χείλη” αν κάτι τέτοιο ισχύει. Μετά από πολυήμερες προσπάθειες, κατά τις οποίες ουδείς σήκωνε το ακουστικό, καταφέραμε να συνδεθούμε με τους αρμοδίους. Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν, καμία υποτροφία δεν θα δοθεί φέτος με αφορμή τις γενικότερες οικονομικές δυσκολίες που περνάει η χώρα μας, φυσικά δεν μας απέκλεισαν το ενδεχόμενο τις τελευταίας στιγμής.
Κατανοώντας την κατάσταση, αποφασίσαμε να μην ασχοληθούμε με αυτό το θέμα. Μέχρι τη στιγμή που, καθώς αναζητούσαμε “την είδηση”, στον Αλβανικό τύπο, πέσαμε πάνω σε ένα δημοσίευμα το οποίο ανέφερε τα κράτη που προσφέρουν ΦΕΤΟΣ υποτροφίες στου Αλβανούς πολίτες. Με έκπληξη διαπιστώσαμε πως η Ελλάδα βρισκόταν στην κορυφή της λίστας στην εφημερίδα αυτή. Θεωρήσαμε πως κάποιο λάθος θα είχε γίνει, άλλωστε όπως μας διαβεβαίωσε και το επίσημο ΥΠΕΞ ούτε οι Βορειοηπειρώτες μαθητές θα λάβουν υποτροφίες, πόσο μάλλον οι Αλβανοί (σκεφτήκαμε εύλογα).Επισκεπτόμενοι εν συνεχεία την ιστοσελίδα του Αλβανικού Υπ. Παιδείας, στην οποία παρέπεμπε η εφημερίδα τους επίδοξους Αλβανούς μαθητές,βρεθήκαμε προ εκπλήξεων! Συνολικά 6 υποτροφίες (2 για προπτυχιακές σπουδές, 2 για μεταπτυχιακό ή έρευνα και 2 για την εκμάθηση της Ελληνικής)πράγματι απευθύνονταν σε Αλβανούς πολίτες. Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Αλβανικού υπουργείου, οι υποτροφίες παρέχονταν από το Υπ. Παιδείας της Ελλάδας. Ο κάθε “ενδιαφερόμενος” μπορεί να βρει την προκήρυξη εδώ http://www.mash.gov.al/faqe.php?id1=2&id2=11 (οι προθεσμίες έχουν παρέλθει!).
Για να μην είμαστε κακοπροαίρετοι, οι ως άνω υποτροφίες προέρχονται από το Υπ. Παιδείας της Ελλάδας και όχι από το Υπ. Εξωτερικών, όπου μας διαβεβαίωσαν πως δεν θα δοθούν. Δυστυχώς όμως το Υπ. Παιδείας δεν έχει προβεί σε ανάλογη αγαθοεργία – προκήρυξη για τους Βορειοηπειρώτες όπως αυτή για τους Αλβανούς

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου