Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Προτομή του Αριστοτέλη θα κοσμεί κεντρική πλατεία πανεπιστημίου της Αδελαΐδας

Στις 11 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Νοτίου Αυστραλίας, Jay Weatherill θα κάνει τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αριστοτέλη στην κεντρική πλατεία του Πανεπιστημίου Φλίντερς της Αδελαΐδας.
Η πράξη αυτή δεν είναι μικρής σημασίας, καθώς προβάλλει τη διάρκεια του ελληνικού πνεύματος σε μια χώρα τόσο σημαντική για τον Ελληνισμό, όπως η Αυστραλία και σε μια εποχή που υπερτονίζονται οι ασιατικές γλώσσες και σχεδόν υποβαθμίζονται οι ευρωπαϊκές.
 Το επίτευγμα αυτό οφείλεται στο πεισματικό όραμα του Σωτήρη Φύλλη, όταν πριν από τρία χρόνια αποφάσισε να προσεγγίσει τον τότε νομάρχη της Χαλκιδικής, Αστέριο Ζωγράφο, ζητώντας του να κατασκευαστεί η προτομή στην Ελλάδα και να ταξιδέψει ως τη μακρινή Αυστραλία, πράγμα που έγινε.
Το επόμενο βήμα ήταν να καλλιτεχνηθεί η βάση της προτομής από μάρμαρο. Το έξοδο αυτό, ύψους 20.000 δολαρίων ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο σύλλογος Χαλκιδικαίων Νοτίου Αυστραλίας, ο οποίος υποστήριξε με ενθουσιασμό την προσπάθεια αυτή.
 Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης ιστορίας που ξεκίνησε το 2011 και άρχισε να υλοποιείται το 2012. Η κυβέρνηση της Νοτίου Αυστραλίας σε συμφωνία με το πανεπιστήμιο Φλίντερς και την κυβέρνηση της Ελλάδας, αποφάσισε να επενδύσει 600.000 δολάρια, για 4 χρόνια, στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Φλίντερς για να στηθεί το κέντρο ΛΟΓΟΣ.
Η πράξη αυτή, μοναδική στα χρονικά της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εκτός Ελλάδος, είχε διπλό στόχο: πρώτον να δοθούν υποτροφίες σε φοιτητές με σκοπό να γίνουν εκπαιδευτικοί της Ελληνικής γλώσσας στη Νότια Αυστραλία και δεύτερον να αναπτυχθεί πρόγραμμα διδασκαλίας on line σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Οι πρώτοι φοιτητές ήδη ολοκλήρωσαν το πρώτο έτος σπουδών τους. Παράλληλα, του χρόνου από τις 27 έως τις 30 Ιουνίου 2013, ο ΛΟΓΟΣ οργανώνει το 10ο Διεθνές συνέδριο, σημαντικό μέρος του οποίου θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν σε άτομα ελληνικής καταγωγής που περνούν στην τρίτη ηλικία. Η ομάδα έχει την πλήρη στήριξη του πανεπιστημίου και εργάζεται σκληρά ώστε προγράμματα Ελληνικών Σπουδών να είναι διαθέσιμα, παναυστραλιανά και ίσως διεθνώς στο προσεχές μέλλον.
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το Φλίντερς προσπαθεί να απαντήσει σε μια από τις δυσκολότερες φάσεις της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εκτός Ελλάδος και σε μια εποχή που τα δεδομένα όλων των πανεπιστημιακών προγραμμάτων -και όχι μόνον των γλωσσών- ανατρέπονται με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον. Ήδη από το 2003, το Πανεπιστήμιο Φλίντερς έχει εγκαινιάσει νέο πρόγραμμα ελληνικών σπουδών στο Ντάργουϊν, το οποίο διδάσκεται μέσω Φλίντερς.
Πάνω από 400 φοιτητές έχουν φοιτήσει μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα αυτό. Η επιτυχής συνεργασία του Πανεπιστημίου Φλίντερς με το Πανεπιστήμιο Ντάργουιν δείχνει καθαρά ότι ο δρόμος περνά μέσα από συνεργασίες. Η Παμμακεδονική Ένωση Νοτίου Αυστραλίας έκρινε σκόπιμο να προσεγγίσει το Πανεπιστήμιο, ώστε την ημέρα που θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Αριστοτέλη να γίνουν και τα Δημήτρια εκεί. Πλήθος επισήμων και λαού θα πλαισιώσει το μοναδικό αυτό γεγονός κάτω και γύρω από την επιβλητική παρουσία του μεγάλου φιλοσόφου. Θα γίνουν ομιλίες, χοροί και βέβαια θα υπάρχουν αρκετά εκλεκτά μακεδονικά εδέσματα. Τα μισά από τα κέρδη της εκδήλωσης θα δοθούν στον ΛΟΓΟ.
New-World-Order/Wake Up

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου