Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Πούτιν: Οι διαδηλώσεις ήταν πληρωμένες

Σε μια ομιλία – μαραθώνιο, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, και κράτησε πάνω από 4 ½ ώρες, ο Ρώσος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως είναι αποφασισμένος να επιστρέψει στην προεδρία, και απέρριψε τις πρόσφατες διαδηλώσεις εναντίον του.
«Γνωρίζω πως οι φοιτητές πληρώθηκαν, και αυτό είναι καλό, αν είναι να βγάλουν μερικά χρήματα» είπε, αναφερόμενος στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από την εποχή της πτώσης της ΕΣΣΔ το 1991.
Αντιμετωπίζοντας την σημαντικότερη πρόκληση στα 12 χρόνια της εξουσίας του, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας επέμεινε στην καθαρότητα των πρόσφατων εκλογών. «Ήταν μια σωστή απεικόνιση της πραγματικής ισορροπίας δυνάμεων στη χώρα», είπε. «Όσο για το αν το αποτέλεσμα ήταν δίκαιο ή μη, η αντιπολίτευση πάντα επιμένει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι άδικο. Πάντα. Αυτό συμβαίνει παντού, σε όλες τις χώρες…».
Στη συνέχεια, επιτέθηκε στους αντιπάλους του, ισχυριζόμενος ότι πληρώθηκαν από την Δύση για να τον ρίξουν. Όπως είπε, υπήρξε σχέδιο αποσταθεροποίησης της Ρωσίας, μέσω μιας «βελούδινης επανάστασης».
Θυμίζοντας την φιλοδυτική «πορτοκαλί επανάσταση» της Ουκρανίας το 2004, ο Putin επέμενε ότι η ίδια τεχνολογία ήρθε τώρα και στην Ρωσία. «Κάποιοι αντίπαλοί μου είναι ειλικρινείς, και πρέπει να ακούγονται με σεβασμό. Οι υπόλοιποι είναι πιόνια ξένων πρακτόρων. Υπάρχουν πολλοί με ρωσικά διαβατήρια, που εργάζονται υπέρ των συμφερόντων ξένων χωρών», είπε.
Στη συνέχεια, και χωρίς να δείχνει καθόλου τσαλακωμένος, τόνισε πως οι πρόσφατες διαδηλώσεις εναντίον του έγιναν επειδή ο ίδιος ανέχεται την ελευθερία της έκφρασης.

Τέλος, κατηγόρησε την Αμερική ότι δολοφόνησε τον Λίβυο δικτάτορα Muammar Gaddafi.

«Ποιος το έκανε; Μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στην φάλαγγα του. Μετά, οι ειδικές δυνάμεις, που δεν έπρεπε καν να βρίσκονται εκεί, έφεραν τους δήθεν αντιπολιτευόμενους αντάρτες και τον δολοφόνησαν χωρίς δίκη».
Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού χαρακτήρισε τον ισχυρισμό του Putin «γελοίο».

Σε κάποια άλλη φάση, ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε τον Αμερικανό γερουσιαστή John McCain ως παράφρονα, μάλλον επειδή, όπως είπε, «υπέστη βασανιστήρια ως αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ».

Ο Putin ανταπέδιδε τα σχόλια που ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ McCain είχε κάνει τον Οκτώβριο, λέγοντας πως «ο θάνατος του Καντάφι θα αγχώσει κάποιους άλλους δικτάτορες όπως τον Putin».

Όπως ανέφερε ο Ρώσος πρωθυπουργός, «μερικές φορές μου φαίνεται πως η Αμερική δεν θέλει συμμάχους αλλά υπηκόους. Ο κόσμος κουράστηκε να παίρνει διαταγές από μια χώρα».

Πάντως, παρά το πρόσφατο ξέσπασμα δυσαρέσκειας εναντίον του, ο Putin παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Ρωσίας, και αναμένεται να κερδίσει με άνεση τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς. Όπως είπε: «Η πατρίδα είναι η ζωή μου. Πιστεύω στη Ρωσία».

The Daily Telegraph
Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου