Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Εrdogan: Ο “μάγκας” της Ανατολικής Μεσογείου

Είναι Δευτέρα βράδυ 19 Σεπ 2011, ο υπουργός οικονομικών μιλάει με την τρόικα για τα πιθανά νέα μέτρα και τις πιθανά βήματα, αλλά στα εξωτερικά θέματα οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και πιθανόν εάν δεν λειτουργήσουμε ψύχραιμα ως κράτος και ως έθνος θα οδηγηθούμε σε νέα τετελεσμένα γεγονότα τύπου “Ίμια”. Η Κύπρος προχώρησε ήδη στην έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12 ( Αφροδίτη), υπό την προστασία των μονάδων του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού και του ισραηλινού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, το γεωτρύπανο έχει φτάσει στα 1600 μ και οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου είναι ισάξιο του ισραηλινού Ταμάρ (το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι τώρα).
Λίγο μακρύτερα κοντά στο Καστελόριζο η Τουρκία , μη έχοντας τη δυνατότητα να αναμετρηθεί με το Ισραήλ, ως άλλος “μάγκας” του χωριού που τα βάζει με του αδύνατους, μεταφέρει το ερευνητικό σκάφος Σισμίκ, και ένα παρόμοιο νοικιασμένο από την Ιταλία καθώς και μονάδες του τουρκικού στόλου στις βάσεις της περιοχής (Φετχιγέ και Μερσίνα) και ανακοινώνει την πρόθεση της να αρχίσει έρευνες νοτίως του Καστελόριζου, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κατά παράβαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Παράλληλα ανακοινώνεται δια στόματος Ερντογάν (κατά την αναχώρηση του για τη Συνέλευση του ΟΗΕ) στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, ότι ίσως εντός της εβδομάδος η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας να αρχίσει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ (αποκλειστική οικονομική ζώνη) που κήρυξε σε συνεργασία με το Ψευδοκράτος (κατεχόμενα).
Ο πρόεδρος της Κύπρου απαντά ότι είναι προτιμότερο η Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και να συνεργαστεί για τη επίλυση του Κυπριακού και ότι τα πιθανά έσοδα από την γεώτρηση θα κατανεμηθούν από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, αναλογικά στις δύο ομόσπονδες συνιστώσες.
Παράλληλα είναι γνωστές οι αλλαγές που τρέχουν στη Μέση Ανατολή και στη Β. Αφρική καθώς και η δραματική επιδείνωση των σχέσεων (διακοπή) Ισραήλ-Τουρκίας, που έφθασαν στο αποκορύφωμα με το δραματικό επεισόδιο του τουρκικού πλοίου “Γαλάζιος Μαρμαράς”, που δέχθηκε επίθεση από ισραηλινούς κομάντος , ενώ μετέφερε βοήθεια στη Γάζα. Πίσω όμως από τη φαινομενική και δικαιολογημένη αντίδραση της Τουρκίας για το επεισόδιο, κρύβεται ένας σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών για το ποιος θα αναλάβει το ρόλο του “χωροφύλακα” στην περιοχή.
Η τελευταία περιοδεία του Ερντογάν στην Β. Αφρική (Αίγυπτο-Λιβύη- Τυνησία), παρά τις θριαμβολογίες των προσκείμενων στη τουρκική κυβέρνηση ΜΜΕ, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα αφενός λόγω της αστάθειας που επικρατεί και αφετέρου λόγω της δυσπιστίας από συνιστώσες της περιοχής (Μουσουλμάνοι Αδελφοί – Χαμάς) προς τις προθέσεις του Ερντογάν. Ιδιαίτερα αντιδρούν στην πρόθεση του να στηρίξει το αίτημα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος, που θα υποβληθεί από τον Μαχμούτ Αμπάς στις 23 Σεπ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ερντογάν προσπαθεί αφενός να καθιερωθεί ως ηγέτης του Αραβικού κόσμου και αφετέρου να εκδικηθεί το Ισραήλ, όχι φυσικά γιατί κρατά αποκλεισμένη τη Γάζα, αλλά κυρίως διότι προχώρησε στις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε συνεργασία με τη Κύπρο, αδρανοποιώντας εν τη πράξει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θέτοντας εμπόδια σε μελλοντικές συνεργασίες της Τουρκίας με τις κυβερνήσεις που θα προκύψουν σε Αίγυπτο, Λιβύη και Συρία, στα θέματα των υδρογονανθράκων.
Επί πλέον ο “μάγκας” της Ανατ. Μεσογείου προσπαθεί με την πιθανή αναγνώριση, από το 15μελές Σ.Α. του ΟΗΕ παλαιστινιακού κράτους, του οποίου θα εμφανισθεί ως προστάτης, να θέσει σε αμφισβήτηση τη κήρυξη της ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, καθόσον η Γάζα έχει ακτές στη Μεσόγειο.
Επειδή είναι αμφίβολη η εξέλιξη στη Συνέλευση του ΟΗΕ, σχετικά με την Παλαιστίνη και προκειμένου να διασκεδάσει πιθανές δυσμενείς εξελίξεις και να παρουσιάσει επιτυχία στο εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση Ερντογάν, με τις ενέργειες στο Καστελόριζο προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένο γεγονός, όπως έγινε στα Ίμια όπου καθιερώθηκε η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, ότι το ελληνικό νησί Καστελόριζο δεν έχει δική του υφαλοκρηπίδα αλλά επικάθεται επί της τουρκικής. Εάν δε το επιτύχει θα το χρησιμοποιήσει και μελλοντικά σε άλλες περιπτώσεις για τη χάραξη της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.
Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε διάβημα, προς το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο όπως αναμενόταν απορρίφθηκε, παράλληλα οι επίσημοι (Αντιπρόεδρος-ΥΕΘΑ) έκαναν τις απαραίτητες δηλώσεις, οι οποίες ευελπιστούμε ότι δεν θα μείνουν στα λόγια. Οπωσδήποτε η κακή οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει πολεμικές περιπέτειες πλην όμως, θα πρέπει να γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα ότι τυχόν υποχώρηση στους τουρκικούς σχεδιασμούς θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη μας στο Αιγαίο και τότε η οποιαδήποτε χρεοκοπία θα φαντάζει σταγόνα μπροστά στον ωκεανό της αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Πρέπει μέσω των επίσημων και ανεπίσημων διαύλων να καταστήσουμε σαφές στο “μάγκα” της Ανατ. Μεσογείου ότι είμαστε έτοιμοι για όλα και όχι να περιμένουμε τον “από μηχανής θεό” διότι και να έλθει , θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε τίμημα. Πρέπει να γνωρίζει ο κύριος Πρωθυπουργός ότι για πιθανή χρεοκοπία δεν πρόκειται να “πάει στο Γουδί” αλλά πιθανόν να χάσει την εξουσία, για απώλεια όμως κυριαρχικών δικαιωμάτων και να μην οδηγηθεί σε κάποιας μορφής “Γουδί” θα μείνει στιγματισμένος στη Ιστορία.

Χαραλάμπους Ευστράτιος
Αντγος ε.α.
* Εrdogan: Ο “μάγκας” της Ανατολικής Μεσογείου

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου