Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

558 χρόνια από την Άλωση

Η πολιορκία του στρατιών του σουλτάνου Μωάμεθ του Β΄ λύγισε την αντίσταση των Βυζαντινών, υπό τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ Παλαιολόγο και «εάλω η Πόλις» πριν από 558 χρόνια ακριβώς.
Σήμερα είναι η επέτειος που σηματοδότησε το τέλος της –παρηκμασμένης τότε- βυζαντινής αυτοκρατορίας και την έλευση της ανερχόμενης δύναμης της εποχής, της οθωμανικής.
Βαθιά ριζωμένη στην παράδοσή μας, η Άλωση αναφέρεται στα δημοτικά τραγούδια και έχει συνδεθεί με πολλούς θρύλους, όπως η δεισιδαιμονία για την ημέρα Τρίτη, καθώς Τρίτη ήταν η 29η Μαΐου του 1453. Επίσης, ένας από τους πιο γνωστούς θρύλους είναι αυτός με τον καλόγερο και τα ψάρια στο μοναστήρι Μπαλουκλή. Λέγεται ότι ένας καλόγερος τηγάνιζε ψάρια την ώρα των κακών μαντάτων, όμως φάνταζε τόσο απίστευτη η είδηση ότι αυτή η οχυρωμένη πόλη έπεσε, που είπε ότι «αν είναι αλήθεια, τα ψάρια θα ζωντανέψουν». Και τότε, σύμφωνα με το θρύλο, τα ψάρια ζωντάνεψαν μισοτηγανισμένα και πήδηξαν στο σιντριβάνι του μοναστηριού.
Σύμφωνα επίσης με το θρύλο του «μαρμαρωμένου βασιλιά», ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος θα ξαναζωντανέψει όταν η Πόλη έρθει ξανά σε χέρια ελληνικά και ορθόδοξα.
Εκδηλώσεις για την επέτειο έχουν προγραμματιστεί σήμερα σε όλη τη χώρα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου