Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Η Αθήνα μέσα από τα μάτια ενός ξένου επισκέπτη

Πρόσφατα ένας ξένος φίλος μου επισκέφθηκε την Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους και για τουρισμό. Εντυπωσιάστηκε από τα Μετέωρα, χαλάρωσε στο Πήλειο και ενθουσιάστηκε από την ανάβαση στον Όλυμπο.

Όλα ήταν υπέροχα - ακόμη και την συγκοινωνία με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ την βρήκε εξαιρετικά βολική! Μέχρι που περιηγήθηκε στην Αθήνα...

Για την Αθήνα μου είπε τα χειρότερα. Δεν αισθανόταν ασφαλής στο κέντρο παρότι διέμεινε στην Πλάκα. Τον είχα προειδοποίησα να μην απομακρυνθεί πέρα από την Ομόνοια αλλά εντέλει χάθηκε και ξαφνικά βρέθηκε στην "Καμπούλ και το Ισλάμαμπαντ", όπως μου είπε χαρακτηριστικά. Το πρώτο πράγμα που είπε για την Αθήνα όταν βρεθηκαμε μετά το ταξίδι του, ήταν να αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν η ελληνική πρωτεύουσα να είναι γεμάτη Πακιστανούς, Αφγανούς και Μπαγκλαντεσιανούς. Τι να του πρωτοεξηγήσεις; Τόνισε ότι έχει ταξιδέψει σε πολλές ευρωπαικές πόλεις αλλά τέτοια κατάσταση δεν είχε ξανασυναντήσει.

Μου είπε χαρακτηριστικά ότι δεν αισθανόταν ότι βρισκόταν στην Ελλάδα! Παντού υπήρχαν ξένα μαγαζιά, και τα ναρκωτικά πωλούνταν σε κοινή θέα σε ολόκληρη την περιοχή γύρω από την Ομόνοια!

Με όσους εξ αυτών συνομίλησε του είπαν ότι βρίσκονται όλοι παράνομα στην Ελλάδα, και ακόμη και αν συλληφθούν, ουδείς απελαύνεται. Αντιθέτως λίγες ημέρες αργότερα, η ΕΛ.ΑΣ. τους αφήνει όλους ελεύθερους.

Στις 3 ημέρες που έμεινε στην Αθήνα, δύο φορές προσπάθησαν να τον ληστέψουν Ασιάτες μέσα στο Μετρό. Τον έναν δε από αυτούς τον έπιασε και σχεδόν τον παρέδωσε ο ίδιος στην Αστυνομία.

Έφυγε από την Αθήνα με την χειρότερη εντύπωση για την πόλη! Μια εντύπωση που χάλασε την όμορφη εικόνα που σχημάτισε από την περιήγηση του στην επαρχία.

Η αφήγηση γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή αν λάβουμε υπόψη ότι ο φίλος μου είναι ... Ινδός!

ΕΨ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου