Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Η απάντηση που πρέπει να δώσει ο Στουρνάρας στον μαθητή…

Ολόκληρος ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον την επιστολή που έστειλε ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου από το 1ο ΕΠΑΛ Χανίων, προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα και ζητά να πληροφορηθεί γιατί εφαρμόζεται αντίθετη οικονομική πολιτική από εκείνη που γράφει το βιβλίο της Γ΄ Λυκείου με βάση το οποίο θα δώσει πανελλήνιες εξετάσεις.
Ειδικότερα, στο βιβλίο «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΙΙ» αναφέρεται ότι «αν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η ανεργία είναι αυξημένη, τότε ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ελλειμματικός γιατί η διαρροή δαπάνης που γίνεται με την επιβολή του φόρου και που τείνει να μειώσει το εθνικό εισόδημα πρέπει να αντισταθμιστεί με τη δημιουργία μεγαλύτερης δαπάνης από το κράτος μέσω των δημοσίων δαπανών, ώστε το εισόδημα να αυξηθεί και να αποφευχθεί όσο γίνεται η ύφεση».
Όμως η γερμανόφιλη τρικομματική κυβέρνηση εφαρμόζει ακριβώς τα αντίθετα και ο μαθητής δίκαια αναρωτιέται γιατί γίνεται αυτό.
Η απάντηση που οφείλει να δώσει ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει περίπου να έχει ως εξής: Το σχολικό εγχειρίδιο αναφέρεται σε ένα ανεξάρτητο, εθνικά κυρίαρχο κράτος με δικό του φυσικά νόμισμα και στο οποίο ισχύει η λαϊκή κυριαρχία. Όμως η σημερινή Ελλάδα ούτε ανεξάρτητη είναι, ούτε εθνικά κυρίαρχη, ούτε έχει δικό της νόμισμα και φυσικά δεν έχει δημοκρατία στην οποία να έχει ουσιαστική εφαρμογή η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Έτσι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η οικονομική αρχή που αναφέρεται στο σχολικό εγχειρίδιο αλλά οι έξωθεν εντολές. Όταν δεν είμαστε ισότιμα μέρη (τουλάχιστον) μιας ευρύτερης ομοσπονδίας όπου η κεντρική ομόσπονδη κυβέρνηση θα έπρεπε να εφαρμόσει τοπικά την οικονομική πολιτική που αναφέρεται στο σχολικό εγχειρίδιο, για να ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη, αλλά συμμετέχουμε ως ένα ξεκρέμαστο και μη κυρίαρχο κράτος, χωρίς δικό μας νόμισμα, σε μία Ένωση στην οποία το κυρίαρχο κράτος της Ένωσης (Γερμανία) επιβάλει τους δικούς του όρους πτωχεύοντας τα υπόλοιπα κράτη και συγκεντρώνοντας πλούτη μόνο για το ίδιο, τότε αναγκαστικά εφαρμόζεται η οικονομική πολιτική του κ. Στουρνάρα, κόντρα στις Αρχές της Οικονομικής Θεωρίας.
Επομένως για να εφαρμοστεί η οικονομική πολιτική που περιγράφει το σχολικό εγχειρίδιο, θα πρέπει να αναφερόμαστε σε ένα κράτος όπου ισχύουν ταυτόχρονα τρεις επιπλέον βασικές αρχές: 1) Εθνική Ανεξαρτησία, 2) Λαϊκή Κυριαρχία και 3) Εθνικό Νόμισμα. Αυτή όμως την απάντηση, απλά δεν μπορεί να την δώσει ο κ. Στουρνάρας, γιατί δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά πέρα από αυτό που εντέλλεται ο κ. Σόϊμπλε.
Πέτρος Χασάπης
Εθνικά Θέματα-Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου