Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Δείτε πως ο Κυριακόπουλος ρυπαίνει τη παραδεισένια Μήλο

Ένα βίντεο ντοκουμέντο που θα προκαλέσει σάλο και αποδεικνύει πώς η εταιρεία ορυκτών «S&B» του βιομήχανου Οδυσσέα Κυριακόπουλου μολύνει τις παραλίες της Μήλου, αποκαλύπτει σήμερα το newsbomb. Η δημοσιογραφική μας ομάδα βρέθηκε στο νησί και κατέγραψε καρέ καρέ τη διάχυση βιομηχανικών αποβλήτων στη θάλασσα και συγκεκριμένα υπέρλεπτου περλίτη.
Δείτε πως ο Κυριακόπουλος ρυπαίνει τη Μήλο

Ένας αγωγός ξεκινάει, όπως φαίνεται, από τις εγκαταστάσεις της «S&B» και καταλήγει στον κόλπο Μούρη, σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από τη φημισμένη παραλία Φυριπλάκα. Μέσα από αυτόν τον αγωγό κυλάει το νερό με τον περλίτη, που χύνεται στη θάλασσα, η οποία θυμίζει πραγματικό βούρκο. Μάλιστα, στο παρελθόν είχε τοποθετηθεί πινακίδα, που απαγόρευε στους λουόμενους να κολυμπήσουν σε απόσταση 200 μέτρων από το σημείο. Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας δεν υπάρχει ίχνος ζωής, αφού ο περλίτης καταστρέφει την πανίδα, αλλά και τη χλωρίδα.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το άλλο εργοστάσιο της εταιρείας στο νησί, στα Βούδια.


Το newsbomb βρέθηκε στο σημείο όπου συντελείται το οικολογικό έγκλημα και κατέγραψε εικόνες σοκ. Μαζί μας στην αυτοψία και ο τέως διευθυντής του εργοστασίου στο Τσιγκράδο κ.Μανώλης Δρούγκας, ο οποίος καταγγέλλει μπροστά στην κάμερα, ότι η «S&B» ρίχνει τα λύματα στη θάλασσα τα τελευταία 10-15 χρόνια. Ο κ.Δρούγκας υποστηρίζει, ότι τα νερά είναι ακατάλληλα για μπάνιο και όποιος βουτήξει εκεί, το κάνει με δική του ευθύνη, ενώ καλεί την πολιτεία επιτέλους να εφαρμόσει τη νομοθεσία, προκειμένου να μην πέφτουν στερεά απόβλητα στη θάλασσα.
Οι εκβιασμοί της S&B
Με απειλές και ωμούς εκβιασμούς επιχειρεί ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος να κλείσει τα στόματα όσων τον καταγγέλλουν, ότι μολύνει το φυσικό περιβάλλον της Μήλου, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στο newsbomb κάτοικοι της Μήλου.

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε εντέχνως στους εργαζόμενους της εταιρείας η πληροφορία, ότι αν συνεχιστούν οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα εναντίον της, η «S&B» θα βάλει λουκέτο στα εργοστάσιά της στο νησί και εκατοντάδες οικογένειες θα μείνουν χωρίς δουλειά. Πρόκειται, όμως, περί φτηνής μπλόφας, αφού τα κέρδη από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Μήλου είναι τεράστια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του α' εξαμήνου, τα κέρδη της «S&B» εκτινάχθηκαν στα 10,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κατά 85%. Μάλιστα, όπως θα ακούσετε να λέει ο πολιτικός μηχανικός Μιχάλης Στυλιανίδης, μόνιμος κάτοικος της Μήλου και γραμματέας της Μη Κερδοσκοπικής «ΜILOS SOS», όταν δεν έπιασαν οι απειλές, άνθρωπος που σχετίζεται με την «S&B» του πρόσφερε ακόμη και δουλειά, προκειμένου να σταματήσει τις καταγγελίες.


Χιλιάδες τόνοι περλίτη καταλήγουν στη θάλασσα, καταστρέφοντας τη χλωρίδα και την πανίδα. Σε κάθε φύσημα του ανέμου σηκώνεται σύννεφο σκόνης από μπετονίτη και περλίτη, αναγκάζοντας τους κατοίκους να κυκλοφορούν ακόμη και με μάσκα, προκειμένου να προφυλάξουν τα μάτια τους από τη μόλυνση και τους ερεθισμούς.

Στο σκαμνί ο Οδ. Κυριακόπουλος
Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Μήλο, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της εταιρείας ορυκτών «S&Β» του βιομήχανου Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί, κατηγορώντας τον επιχειρηματία, ότι καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον του νησιού τους, αλλά και την υγεία τους.
egkatastaseis_Boudia
Οι δείκτες των περιβαλλοντικών μετρήσεων στις περιοχές Βούδια και Τσιγκράδο, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της «S&B», έχουν ανάψει «κόκκινο», ενώ έχουν αυξηθεί δραματικά τα αναπνευστικά και οφθαλμολογικά προβλήματα.
EGKATASTASEIS_BOYDIA
Για τις πράξεις του αυτές, ο κ.Κυριακόπουλος αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της «S&B», θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου.
O βιομήχανος βαρύνεται με σοβαρές κατηγορίες, όπως υποβάθμιση περιβάλλοντος αλλά και διάθεση υγρών βιομηχανικών αποβλήτων.
EGKATASTASEIS_TSIGKRADO
Ειδικότερα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αποκαλύπτει το «newsbomb», «ο πρώτος κατηγορούμενος Οδυσσέας Κυριακόπουλος ως πρόεδρος του Δ.Σ. της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία "S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε.", ο δεύτερος κατηγορούμενος Ευθύμιος Βιδάλης ως διευθύνων σύμβουλος της παραπάνω εταιρείας και ο τρίτο κατηγορούμενος Εμμανουήλ Τσοντάκης ως Διευθυντής παραγωγής περλίτη, σε εργοστάσιο της ανωτέρω εταιρείας στη θέση Βούδια Μήλου, με πρόθεση υποβάθμισαν το περιβάλλον, καθώς από τις προαναφερόμενες ιδιότητές τους ασκούσαν δραστηριότητα και επιχείρηση, με αντικείμενο την επεξεργασία περλίτη, χωρίς να έχουν εφοδιαστεί με την απαιτούμενη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (σύμφωνα με την ΚΥΑ50910/2001) και περαιτέρω διέθεταν τη σκόνη περλίτη, που παραγόταν από τα σακκόφιλτρα της μονάδας περλίτη και που αποτελεί στερεό απόβλητο, αφού αναμιγνυόταν με θαλασσινό νερό, στη θάλασσα, χωρίς την απαιτούμενη κατά νόμο άδεια διαχείρισης – διάθεσης στερεών αποβλήτων από την αρμόδια αρχή».
Ακόμη, οι κ.κ. Κυριακόπουλος, Βιδάλης, αλλά και ο κ. Αθανάσιος Κεφαλάς (σ.σ. πρώην Διευθυντής στο τμήμα μπετονίτη Μήλου και νυν Διευθυντής S&B στη Νοτιοδυτική Ευρώπη) «με πρόθεση παρέβησαν την Ειβ 221/22-1-1965 υγειονομική διάταξη "περί διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών και συγκεκριμένα, κατά τον παραπάνω τόπο και χρόνο (σ.σ. σε έλεγχο στις 31-8-2007)».
Συγκεκριμένα, οι τρεις άνδρες κατηγορούνται, ότι «σε εργοστάσιο-εγκατάσταση επεξεργασίας βιομηχανικών ορυκτών μπετονίτη της ανωτέρω εταιρείας, στη θέση Βούδια Μήλου, λειτουργούσαν μονάδα επεξεργασίας μπετονίτη, απ΄ την οποία και διέθεταν υγρά βιομηχανικά απόβλητα αυτού, χωρίς την απαιτούμενη κατά νόμο άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων απ' την αρμόδια αρχή, ήτοι απ' το Νομάρχη Κυκλάδων».
MOLYNSH_TSIGKRADO
Όπως φαίνεται από το κατηγορητήριο, ο κ.Οδυσσέας Κυριακόπουλος και τα στελέχη της εταιρείας του στη Μήλο έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τους νόμους και θυσίασαν το φυσικό περιβάλλον στο βωμό του κέρδους. Αδιαφόρησαν μπροστά στις μετρήσεις που είχαν ανάψει «κόκκινο» από τη διάχυση περλίτη στη θάλασσα.
Το κατηγορητήριο είναι καταπέλτης. Οι κ.κ.Κυριακόπουλος. Βιδάλης και Τσοντάκης «παρέλειψαν τη λειτουργία του προβλεπόμενου στην εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων συστήματος συνεχούς μέτρησης – προειδοποίησης, το οποίο και εξασφαλίζει αυτόματη ανακύκλωση για επανακαθορισμό των νερών, εάν ανιχνευθεί συγκέντρωση ελαίων υπερβαίνουσα των 15 ppm., κατά παράβαση της υπ' αριθμ. ΠΜ. 223/19-3-2001 άδειας τελικής διάθεσης υγρών αποβλήτων της ΝΑ Κυκλάδων. { } Η ανωτέρω παράβαση είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικών αλλοιώσεων των υδρομορφολογικών στοιχείων των παράκτιων υδάτων και κατ' επέκταση την υποβάθμιση του περιβάλλοντος». Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, «δεν υπήρχε φρεάτιο δειγματοληψίας υγρών αποβλήτων στον αγωγό στα Βούδια και δε δημιουργήθηκε από την εταιρεία ευχερής και ασφαλής πρόσβαση στην απόληψη του αγωγού διάθεσης στο κύμα καθ΄ υπέρβαση της χορηγηθείσης άδειας».
maska_egkatastaseis_Tsigkrado
Ο κ.Κυριακόπουλος και η παρέα του θα κληθούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις σοβαρές κατηγορίες που τους βαραίνουν. Όμως, ό,τι και αν υποστηρίξουν, οι φωτογραφίες – σοκ από τη διάχυση αποβλήτων στη θάλασσα που παρουσιάζει το newsbomb αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα.
Πηγή

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/11/11 08:26

    Καλά παιδιά πλάκα μας κάνετε? Τυγχάνει να είμαι από τη Μήλο και όχι δεν εργάζομαι στην S&B, αντιθέτως ανήκω στον τουριστικό τομέα ο οποίος αυτή τη στιγμή με όλα αυτά τα ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΑ δημοσιεύματα βλάπτετε ανεπανόρθωτα. Πραγματικά όλοι αναπαράγουν δυο δημοσιεύματα στο όνομα της οικολογίας . Μιλάτε για ρύπανση καλά θα ήταν όμως πρώτα να ρίξετε μια ματιά στον ορισμό της λέξης έπειτα στις ιδιότητες του περλίτη και τέλος στη γεωλογία όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής αλλά ολόκληρου του νησιού και μετά πείτε μας αν αυτό που συμβαίνει είναι οικολογικό έγκλημα και αποτελεί ρύπανση. Έλεος πια. Η Μήλος μετράει 13000 χρόνια ιστορία η οποία στηρίζεται κατά ΚΥΡΙΟ λόγο στην εξορυκτική δραστηριότητα. Εσείς δηλαδή τι πιστεύετε ότι επειδή το νησί είναι και τουριστικός προορισμός θα έπρεπε να πάψει να διαθέτει βιομηχανία. Ε, δεν είμαστε με τα καλά μας. Στο κάτω κάτω η βιομηχανία μαζί με τα ορυχεία καταλαμβάνει το 3-5% της έκτασης του νησιού . Και πείτε μου μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα το ότι ρίχνουν θάλασσα με περλίτη στη θάλασσα με περλίτη ? Διότι έτσι είναι, όλες οι γύρο παραλίες αντί για άμμο έχουν περλίτη (από πάντα)όπως επίσης και ο βυθός.Χρόνια τώρα που κολυμπάω στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έπαθα απολύτως τίποτα. Ούτε εγώ μα ούτε και τα παιδιά μου. Είπαμε παιδιά είπαμε αλλά πριν να αναπαράγουμε δημοσιεύματα φυλλάδων και ηλεκτρονικών μέσων ας ψαχνόμαστε και λίγο πρώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου ευχαριστώ για σχόλιο σου.Το αν το ρίξιμο του περλίτη αποτελεί οικολογικό εγκλημα ή όχι δεν μπορώ να το πώ εγώ.Η απόφαση κάποιου δικαστηρίου θα ήταν το καταλληλότερο όργανο.Με το δημοσίευμα αυτό,όντως κάποιοι θα αποφύγουν να έρθουν στο νησί.Παρ'όλα αυτά πιστεύω οτι ο τουρισμός δεν βλάπτετε.Εγώ προσωπικά επισκέφτηκα την Μήλο το προηγούμενο καλοκαίρι και θα την επισκεφτώ ξανά το επόμενο γιατι έμεινα εντυπωσιασμένος.Είναι τέτοια η μοναδικότητηα του νησιού που αν χαθούν 50 τουρίστες λόγω του δημοσιεύματος,θα κερδιθούν 100 λόγω της ομορφιάς του νησιού και της φιλοξενίας των κατοίκων της.Θεωρώ πλήγμα για την Μήλο να υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και εκ των υστέρων να ψάχνουμε για το τι έφταιξε.Οπως συνήθως στην Ελλάδα άλλωστε.
    Ναι,η Μήλος και η Ελλάδα οφείλει να έχει και να αναπτύσσει την βιομηχανία της.Απλά όλα να γίνονται μέσα στα νομικά πλαίσια.
    Αν τα αρμόδια όργανα αποφανθούν οτι το περιβάλλον δεν βλάπτετε απο τα απόβλητα και τον περλίτη εχει καλώς.
    Οπως και να εξελιχθεί το θέμα,το επόμενο καλοκαίρι θα με βρει και πάλι στην παραδεισένια Μήλο.
    Ευχαριστώ για την ανάγνωση και τα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή