Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Βυθίζουν την Ιρλανδία οι τράπεζες

Δάνεια ιδιωτικών τραπεζών σε χρεοκοπημένες εταιρείες κερδοσκόπων ακινήτων που φυσικά δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ άρχισε την περασμένη εβδομάδα να... κρατικοποιεί η κυβέρνηση της Ιρλανδίας! Τη Μεγάλη Τρίτη έδωσε 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των δεινά χειμαζόμενων Ιρλανδών φορολογουμένων για να αγοράσει «τοξικά» δάνεια ύψους 16 δισεκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτικές τράπεζες ουσιαστικά χρεοκοπημένες, τις οποίες σταδιακά εθνικοποιεί. Η κίνηση αυτή ήταν η αρχή ενός σχεδίου που θα ολοκληρωθεί σε δέκα μήνες και θα οδηγήσει στη μεταφορά στο κράτος ιδιωτικών χρεών που είναι αδύνατον να εισπραχθούν, συνολικού ύψους 81 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το ΑΕΠ της Ιρλανδίας (το οποίο σημειωτέον μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς την τελευταία διετία, από τότε που έσκασε η φούσκα) ανέρχεται σε 165 δισεκατομμύρια ευρώ, διαπιστώνει με φρίκη ότι η εγκληματική κυβέρνηση της Ιρλανδίας προτίθεται να φορτώσει τα δημοσιονομικά της χώρας με ιδιωτικά τραπεζικά χρέη αξίας ίσης με το μισό ΑΕΠ της χώρας!
Είναι προφανές ότι οι Ιρλανδοί τραπεζίτες και μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων είναι αποφασισμένοι να συνθλίψουν τον μοιρολάτρη και απαθή ιρλανδικό λαό, μεταθέτοντας στους ώμους του τα κολοσσιαία προσωπικά τους χρέη. Ακόμη και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου που υπηρετούν απαρέγκλιτα τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού συστήματος αναγκάστηκαν να ομολογήσουν ότι «η μακροπρόθεσμη ανησυχία συνίσταται στο ότι η Ιρλανδία κοινωνικοποιεί μια μαζική μελλοντική ζημιά, η οποία αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο βάρος για τους μελλοντικούς φορολογουμένους».
Η κυβέρνηση όμως δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρό πολιτικό κίνδυνο. «Η συμπεριφορά των τραπεζών υπήρξε πραγματικά σοκαριστική. Υπερέβη και τους χειρότερους φόβους μας» δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου με θεατρινίστικο τρόπο προκειμένου να διευκολύνει το πέρασμα των επαίσχυντων μέτρων ο υπουργός Οικονομίας Μπράιαν Λένιχαν. «Οι επικεφαλής των τραπεζών πήραν τρομακτικές αποφάσεις δανειοδότησης που θα κοστίσουν ακριβά τα επόμενα χρόνια στους φορολογουμένους. Συμπεριφέρθηκαν αδιάφορα και ανεύθυνα απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα αυτής της χώρας» πρόσθεσε και στη συνέχεια... φόρτωσε το κράτος με 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετα χρέη!

Η οικονομική αυτή επιλογή της ιρλανδικής κυβέρνησης απειλεί να τινάξει στον αέρα τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας. Υπολογίζεται ότι μόνο φέτος θα χρειαστούν περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα του κράτους για να διασωθούν οι Ιρλανδοί μεγαλοαπατεώνες, τη στιγμή που το σύνολο των φορολογικών εσόδων της χώρας ανήλθε το 2009 στα 30 δισεκατομμύρια και διαρκώς μειώνεται λόγω της βαθιάς κρίσης. Ακόμη και όλα ανεξαιρέτως τα φορολογικά έσοδα να έδινε δηλαδή η κυβέρνηση για τις τράπεζες (μην πληρώνοντας, θεωρητικά μιλώντας, ούτε ένα ευρώ για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και για τη λειτουργία του κράτους στην παιδεία, την υγεία και την ασφάλεια), πάλι θα έπρεπε να δανειστεί η χώρα για να πληρώσει τα χρέη των ιδιωτικών τραπεζών!

Ο Ιμον Γκίλμορ, ηγέτης των Εργατικών της Ιρλανδίας, κατηγόρησε μεν μέσα στη Βουλή τον πρωθυπουργό Μπράιαν Κάουεν για «οικονομική προδοσία», αλλά στην πράξη δεν κινητοποιεί το κόμμα του ούτε καν τα συνδικάτα για να αντιδράσουν στην κυβερνητική πολιτική. Το εντελώς αντίθετο.

Υπάρχει βεβαίως παράδοση στην Ιρλανδία τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων να είναι εξαρτημένα από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτή τη φορά έχουν όμως υπερβεί κάθε όριο. Παρά την αποδοχή μείωσης κατά 7% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων πέρυσι την άνοιξη και την επιπρόσθετη μείωση των ήδη μειωμένων μισθών κατά 8% έως 15% τον Δεκέμβριο, τα ιρλανδικά συνδικάτα συζητούν με την κυβέρνηση για περαιτέρω απεμπόληση εργασιακών δικαιωμάτων.
Είναι πρόθυμα να αποδεχθούν επιμήκυνση των ωρών εργασίας, επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, αλλαγές στους όρους προσλήψεων κ.λπ. με αντάλλαγμα ο νέος προϋπολογισμός να μην προβλέπει νέες μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό όμως το θεωρούν αναπόφευκτο πολλοί, δεδομένης της υπέρογκης νέας υπερχρέωσης του ιρλανδικού κράτους για χάρη των ιδιωτικών τραπεζών.

Τραπεζίτες Στην υγεία των κορόιδων!

Απαξιοί να ζητήσει ακόμη και μια τυπική συγνώμη ο μεγαλύτερος απατεώνας του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος, την παραπομπή του οποίου στη δικαιοσύνη επιχειρεί η ιρλανδική κυβέρνηση. «Η αιτία του προβλήματός μας ήταν παγκόσμια και έτσι δεν μπορώ να πω ότι λυπούμαι με οποιονδήποτε βαθμό ειλικρίνειας ή ευπρέπειας, αλλά σίγουρα λέω ευχαριστώ στους φορολογουμένους!» δήλωσε με απίστευτο κυνισμό ο Σον ΦιτζΠάτρικ, ο οποίος κάποτε είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για... «μακαρθισμό εναντίον των επιχειρήσεων»! «Η τράπεζά μας χρειάστηκε 211 χρόνια για να φτάσει σε κύκλο εργασιών 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά μόλις 4 χρόνια ακόμη για να φτάσει στα 200!» κόμπασε άλλο τραπεζικό στέλεχος, ο Μάικ Σόουντν.


ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου